Flavor

a

Корените на автентичната Италианска храна

“Италианската храна е смела и удовлетворяваща, без да е тежка. Тя е богата и текстурна и използва цяла палитра от вкусове”, казва Майкъл Чиарело, готвачът и собственик на Bottega в калифорнийската долина Напа и автор на готварска книга Bottega. „Наслаждането на италианската кухня е по-опитно, а не интелектуално. Идва от по-емоционално място, което е много предизвикателно.”

Тя предизвиква много повече емоции и удоволствие от големи чинии с кюфтета или пилешка пармиджана. Когато италианските имигранти за пръв път са пристигнали на американските брегове, те не са могли да намерят надеждния си зехтин, сушени порцини, прошуто и балсамико, затова са се адаптирали към съставките, които ги заобикаляли, което е довело до много повече меса и колбаси в ястията, заедно с здравословна порция чесън. И така се ражда американско-италианската храна.

Типично италианско ястие

„Италианската храна наистина е празник на продукцията, а протеинът е второстепенна мисъл“, казва Киарело. Типично италианско ястие ще започне с голяма чиния с антипасти, които са предимно зеленчуци (като пеперончини, гъби и сърца от артишок) и селекция от сушени меса (като прошуто и капикола). След това се преминава към малко ястие с тестени изделия, което е последвано от лек протеин – може би агнешки бут, просто, но вкусно приготвен. „С напредването на храненето става все по -просто“, казва Чиарело. “Италианските ястия имат тенденция да имат обратен кресчендо.

Традиционни съставки

От първоначалното крещендо до последната вкусна хапка, всяко автентично италианско ястие е изградено върху най -основните, но най-ароматни съставки. „Традиционните продукти са много важни за вкусовете на Италия, които в най-добрия си случай се основават на сезонността и местността“, казва Лидия Бастианич, готвачът и собственик на Felidia, Becco, Esca, Del Posto и Eataly в Ню Йорк и авторът на Италия на Лидия в Америка.

Зехтинът е крайъгълният камък на повечето италиански ястия (за задушаване, пържене и поръсване), след това идват зеленчуците. Чесънът и лукът са познатите, но интензивните зелени зеленчуци често са звезди на чинията. Балсамовият оцет винаги претендира за първокласно място в италианската кухня и трудно бихте намерили готвач без клин от Grana Padano или Parmigiano-Reggiano на една ръка разстояние.

Някои може да се изненадат да научат колко основна риба е в италианската диета, независимо дали е прясна от морето или консервирана в масло, като сардини. Изсушените меса също са в изобилие. Италианците са големи почитатели на опазването, превръщайки свинското в колбаси и салам, маслините в екстра върджин зехтин, гроздето във вино и зеленчуците в кисели зеленчуци. Те твърдо вярват, че отделят време, когато се опитвате да запазите вкусността. Имате ли треска и купчина сол? Направете солена треска. “Традиционните италиански вкусове са толкова интензивни, че не се нуждаете от много нищо. Умерено количество ще измине дълъг път”, казва Бастианич.

Благоевград,

ж.к. Еленово,

улица Калина 6

 

За резервации:

+359 887 999 700

reservations@flavor.bg

 

Работно време:

07:00 – 24:00